top of page

Solceller

Med elpriser som stuckit iväg och allt annat som blivit dyrare i dagsläget så är det extra viktigt att vi tänker oss för hur vi förbrukar elen. På Costa del Sol har vi över 320 soldagar per år och varför inte utnyttja det solljus som vi har!


Tidigare har det inte varit tillåtet att använda sig av solpaneler i privat i Spanien av olika anledningar. Man fick då betala en straffskatt om man installerat detta i sin bostad. År 2018 skrevs lagstiftningen om och straffskatten avskaffades. Det blev nu tillåtet att använda sig av solcellsanläggningar för privat elförbrukning. Nu börjar fler och fler att installera solpaneler och på så sätt sänka sina elräkningar och dessutom bidrar detta till en hållbar utveckling för miljön.


En till fördel med att bo i Spanien är att medeltemperaturen är väldigt behaglig året runt och efter att själv har bott här i över 4 år så märker jag att det är många månader som varken värme eller kyla behövs användas för att hålla en skön temperatur hemma. De långa dagarna med mycket solljus gör givetvis att man heller inte behöver tända lampor under hela dagen fram till ca 18.00-19.00 och även detta bidrar till mindre elräkning.


Det finns många fördelar med att bo på Costa del Sol, det är bland annat bra för plånboken på många olika sätt. Många av de vardagliga utgifterna som livsmedel, kollektivtrafik, nöjen, hantverkartjänster, mat och dryck på restauranger etc är också mycket billigare i Spanien än i Sverige och på så sätt får du också “mer för pengarna” när du lever här. Men mer om det i nästa blogg!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page